Waarom ValidatieTools?

Automatisch valideren

Mensen kunnen heel goed afwijkingen herkennen in complexe patronen. Die vaardigheid is belangrijk bij valideren. Maar na 50 of 100 grafieken zal het tempo en de kwaliteit snel afnemen. En morgen zijn er weer duizenden nieuwe meetwaarden. Kortom, het zoveel mogelijk automatiseren is een noodzaak.

Hoewel computers niet goed zijn in het herkennen van complexe patronen, kan het uit om hiervoor software te ontwikkelen en in te regelen. De kracht van de computer is om daarna het kunstje eindeloos vaak en heel snel te herhalen.

Ook geavanceerde software kan niet altijd de goede en foute meetwaarden van elkaar onderscheiden. De validatievlag “twijfelachtig” kan worden gebruikt om dat soort meetwaarden door software te laten markeren. Vervolgens hoeft een medewerker alleen de twijfelachtige waarden te beoordelen (handmatige validatie).

ValidatieTools

Bij veel software zijn algoritmen en validatieregels afgeschermd en daarmee gaat het nut van valideren deels verloren. Een validatievlag heeft veel minder nut als de achterliggende reden niet precies te achterhalen is. Dit was de eerste aanleiding voor het ontwikkelen van ValidatieTools. Ook wensten we dat beheerders zelf de prestaties van de validaties kunnen verbeteren, door (lokale) kennis toe te voegen aan de validatieregels. De derde wens was om in een oogopslag te kunnen zien waar foute waarden zitten tussen een miljoen gegevens.

Deze wensen hebben geleid tot de ontwikkeling van ValidatieTools, waarbij de validatieregels volledig open zijn. U kunt de regels inzien, aan- en uitzetten, wijzigen, uitbreiden, kopiëren en delen met andere gebruikers in Nederland. U moet immers kunnen bepalen wat er met uw gegevens gebeurt. Transparantie is nodig om de oorzaken van invalide gegevens aan te pakken.

Als de meegeleverde standaardregels niet specifiek genoeg zijn, dan kunnen gebruikers ook zelf validatieregels toevoegen, gericht op specifieke omstandigheden of metingkenmerken. Goede regels die voor meer gebruikers nuttig zijn, voegen we graag toe aan de standaardset. Op die manier kunnen we samen het valideren in het waterbeheer een stap verder te helpen.

Analyseren

Gebruikers zijn enthousiast over de analyse-mogelijkheden van ValidatieTools. Om te valideren moeten de meetgegevens beoordeeld worden, ofwel analyseren. Daarom beschikt ValidatieTools over uitgebreide analysemogelijkheden. Deze worden gebruikt door de software zelf (bij automatische validaties) en door gebruikers. De analysefuncties zijn afgestemd op water- en rioolbeheer.